Thameslink Blackfriars Station and rail bridge reconstruction - Construction

KEY FACTS

LOCATION: Blackfriars, London
CONTRACTOR: Balfour Beatty plc
CLIENT: Network Rail
CONSULTANT: Jacobs Engineering Group Inc., Mott MacDonald and Tony Gee and Partners LLP
VALUE: £4.2m
SECTORS: Rail
SERVICES: Construction and civil engineering

A larger and more accessible Blackfriars Station was commissioned to accommodate more than 40,000 passengers per day.

Thameslink Blackfriars Station and rail bridge reconstruction - Construction
Thameslink Blackfriars Station and rail bridge reconstruction - Construction 2
Thameslink Blackfriars Station and rail bridge reconstruction - Construction 2

Kilnbridge was appointed by Balfour Beatty to construct the reinforced concrete structures to the new South Station and associated complex structural strengthening works to the existing bridge, abutments and arches.

Kilnbridge completed the construction of a reinforced concrete box structure for the new South Station over three levels: basement, mezzanine and track-level slab. The works were carried out in three phases to allow the Thameslink to be fully operational during the construction works.

The project involved strengthening the existing bridge structure and the installation of new drainage through and adjacent to the existing bridge foundations, including associated temporary works.

The entrance to the new South Station was constructed on an existing underground car park with restricted load capacity; Kilnbridge, together with Balfour Beatty and the structural engineers, developed a floating, lightweight slab to overcome these restrictions.