Thameslink Blackfriars Station & Rail Bridge Reconstruction

A larger and more accessible Blackfriars Underground station was commissioned to accommodate more than 40,000 passengers every day.
Kilnbridge were appointed by Balfour Beatty to construct the reinforced concrete structures to the new South Station and associated complex structural strengthening works to the existing bridge, abutments and arches.

Thameslink Blackfriars Station & Rail Bridge Reconstruction 2

Key Facts

Location:
Blackfriars, London
Contractor:Balfour Beatty
Client:Network Rail
Consultant:Jacobs Engineering
Mott MacDonald
Tony Gee & Partners
Value:£4.2m

Kilnbridge completed the construction of a new reinforced concrete box structure for the new South Station over 3 levels; base, mezzanine and track level slab; the works were carried out in three phases to allow the Thameslink to be fully operational during the construction works.

The entrance to new South Station was constructed on an existing underground car park with restricted load capacity, Kilnbridge together with Balfour Beatty, developed a floating, light weight slab to overcome these restrictions.

Thameslink Blackfriars Station & Rail Bridge Reconstruction